September 2017

Werkbezoek september 2017

Na een voorbereiding van bijna twee jaar reizen Karin Djermor, SEH verpleegkundige, en Bianca de Beer, gespecialiseerd verpleegkundige Verloskunde, in september 2017 af naar de naar de Theresa Clinic in Asuoso, Ghana, op drie uur rijden van het vliegveld in Accra. Zij worden heel gastvrij en vriendelijk ontvangen in het huis van de directeur op zo’n 200 à 300 meter afstand van de kliniek, waar zij ook logeren.

De Theresa Clinic is een kleine kliniek met 30 man personeel, die op termijn wil uitgroeien naar een ‘hospital’. Deze status heeft de kliniek nu nog niet, wat voor- en nadelen heeft. De kleinschaligheid biedt ons de mogelijkheid om iedereen, van ‘nurse assistant’ tot aan de arts, vanaf de basis te scholen. Het personeel is gewend om met de Nederlandse directheid om te gaan, want achter deze kliniek zit de zeer actieve stichting, ‘Eyes on Ghana’ genaamd. Hierin zijn drie dames uit Rotterdam-Zuid actief, waarvan twee oud-verpleegkundigen zijn. Zij bezoeken de kliniek een aantal malen per jaar en zorgen voor continuïteit en korte lijntjes.

Er is een kraamafdeling waar 24/7 drie personeelsleden aanwezig zijn en die prima draait. De hulpvraag aan ons betrof lessen in echograferen. Wanneer het personeel geschoold is, hoeven er geen externe krachten te worden ingehuurd. Wij leerden het personeel om het ECG-apparaat te bedienen en de elektrodes juist te plakken.
Op de polikliniek worden patiënten geregistreerd, intakes afgenomen, wonden behandeld en geïnjecteerd. Ook het artsenspreekuur vindt hier plaats. Aandachtspunten zijn het verbeteren van de logistiek, de intakes en de wondbehandeling.
In de kliniek is ook een oogkliniek, die een goede reputatie in de omgeving geniet. Regelmatig worden hier operaties uitgevoerd door een Ghanese arts of een Amerikaans team, dat speciaal wordt ingevlogen om een week lang vele patiënten te opereren. Trainingen vanuit het Maasstad Ziekenhuis zijn hier overbodig.
Op de kinderafdeling worden patiënten voor maximaal 24 uur opgenomen, zolang de Theresa Clinic nog een kliniek en geen ziekenhuis is. Is de verwachting dat de opname langer duurt of zijn patiënten te ziek, dan worden ze doorgestuurd naar een ziekenhuis.

De kliniek was dankbaar voor de komst van Karin en Bianca en hun trainingen waren zeer welkom en werden met veel enthousiasme gevolgd. Vooral het naspelen van casussen na de training ABCDE was erg leuk en leerzaam. Na afloop ontvingen alle deelnemers certificaten, wat een heel feestelijk moment opleverde.