Werkbezoek – juni 2019

Voor de eerste keer was het team in juni in Kigali. Het voornemen is om vanaf nu drie keer per jaar een kortere reis te maken. Deze keer bestond het team uit: Marieke Remijn, fysiotherapeute, Margriet Vaessen, onderwijskundige, beiden van Zorgpartners Midden-Nederland, Karlijn Ceelen, verpleegkundige bij de Lelie zorggroep, en Helma Hofland, brandwond/IC-verpleegkundige van het Maasstad Ziekenhuis.

Marieke en Karlijn zijn aan de slag gegaan met de fysiotherapie en het vroegtijdig mobiliseren van CVA-patiënten. Margriet heeft een stoomcursus interactief doceren gegeven aan de docenten van de verpleegkundige school. Daarnaast heeft het team een start gemaakt met het ‘train de trainers programma’ voor de verpleegkundigen van het ziekenhuis. Helma heeft het wondteam gemonitord en begeleid.

Zoals gewoonlijk werd het team weer bijzonder hartelijk ontvangen. Het team heeft voor de start het programma doorgenomen met de verpleegkundig director Leonard, die meteen de collega’s voor de ‘train de trainer-opleiding’ heeft voorgedragen. Deze verpleegkundigen leren om de stof weer over te dragen aan collega’s. Inmiddels draait het wondteam op volle toeren. Het ziekenhuis heeft drie kilo honing gekocht, waarmee minimaal tot aan november wonden van patiënten kunnen worden verzorgd. De directeur-generaal is enthousiast over de wondbehandeling met papaja en honing en daarom heeft hij Helma gevraagd om een workshop te verzorgen voor omringende huisartsenposten. Dat is deze reis nog niet gelukt en staat daarom op de planning voor november.

Margriet heeft een interactieve les verzorgd. De docenten observeerden de interactieve lesvorm in kleine groepjes met de studenten. Na de cursus zijn zij in de tweede week zelf aan de slag gegaan. De trainers hebben ook les gegeven in handhygiëne en het opstellen van verpleegplannen. Voor deze onderwerpen was veel aandacht. Voor het team was het een mijlpaal. Ze doen het toch maar! Dat is precies wat het team hoopte te bereiken.

Het team is enthousiast en positief over de behaalde resultaten tijdens dit bezoek. De tevoren behaalde doelen zijn alle bereikt en het team heeft vertrouwen dat de ingezette lijn tot het volgende bezoek kan worden voortgezet door de zorgverleners in het Kibogora Hospital.

Voor alle reizen zijn wij als Foundation volledig verantwoordelijk voor onze eigen fondsenwerving. Dus jouw bijdrage kunnen wij goed gebruiken. Elke donatie is welkom. Wil je ons steunen, dan kun je doneren via PIFworld.

Tijdens de reis houdt het team ons op de hoogte van hun ervaringen. Wij delen hun berichten via Facebook en Instagram. Ben jij al lid en volg je ons al?