Maart

Team Rwanda breekt reis af in maart 2020

Op vrijdag 6 maart vertrok er weer een team naar het Kibogora Hospital. Namens het Maasstad Ziekenhuis was Joanne Baris, die als verpleegkundige Spoedeisende Hulp werkzaam is, afgereisd. Samen met Ramona en Merel, collega’s van de Lelie zorggroep en Zorgpartners Midden-Holland vormde Joanne een team. Joanne is al ruim acht jaar betrokken bij African Hospitals en in het verleden twee keer afgereisd naar Ghana voor verschillende projecten.

Deze keer was het plan om het project ‘SEH en Ambulance’, waarmee Nienke en Florence vorig jaar oktober zijn gestart, verder te ontwikkelen. De bedoeling van Joanne was om trainingen te geven aan verpleegkundigen, waarbij deze keer een verdiepingsslag zou worden gemaakt rondom de traumaopvang en -zorg voor kinderen. Ramona, wondverpleegkundige, zou het wondteam verder trainen en begeleiden. En Merel zou aan de slag gaan met het implementeren van een protocol rondom de zorg van de CVA-patiënt (beroertezorg).

Helaas bleek al snel na aankomst dat de Covid19-pandemie zich ook in Rwanda manifesteerde. Gelukkig bleek ons team zelf niet besmet. Desalniettemin is er uit voorzorg toch gekozen om terug te reizen naar Nederland op het moment dat die mogelijkheid er was.
Momenteel is er soms contact op afstand met het Kibogora Hospital in Rwanda. We hopen zo gauw als mogelijk weer naar Rwanda te kunnen reizen. Het belangrijkste is nu dat de besmettingen met Covid19 op adequate wijze worden beperkt. Zodra we meer nieuws hebben, zullen we dat op deze plaats publiceren.