Werkbezoek november 2015

Eind november zijn twee van onze verpleegkundigen vertrokken voor een werkbezoek van drie weken aan het Kibogora Hospital in Rwanda.

Zij geven in deze weken trainingen volgens het opleidingsprogramma dat onze Werkgroep Opleidingen in de voorgaande periode ontwikkeld heeft. De medewerkers van het Kibogora Hospital worden getraind in onder andere palliatieve zorg, maar ook bijvoorbeeld cardiovasculair risicomanagement. Ook in Rwanda krijgt men in toenemende mate te maken met aandoeningen waarmee wij in het westen al langere tijd goed bekend zijn, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. De behoefte aan kennis ook op dit vlak is dan ook groot!

De trainingen zijn, zoals steeds in onze opleidingsprogramma’s, gebaseerd op het teach-the-teacher principe. Bedside teaching speelt daarnaast ook een grote rol.

Tijdens het bezoek houden wij jullie steeds op de hoogte van de voortgang en van alle verdere ontwikkelingen. De eerste ervaringen van Marieke en Patricia zijn goed: ze hebben al veel situaties van de dagelijkse praktijk in het Kibogora Hospital kunnen observeren en de medewerkers reageren enthousiast op de eerste lessen. Onder de nieuws-items vind je steeds de laatste berichten!

Wie vormen ons team?

Lees hieronder wie onze collega’s zijn die zich op dit moment in Rwanda inzetten voor de foundation, en wat hen motiveert!

Patricia den Boer (verpleegkundige Neurochirurgie, Orthopedie en Pijnkliniek)

Al 25 jaar werk ik met veel plezier bij het Maasstad Ziekenhuis, voorheen het “Clara”,waar ik ook mijn opleiding heb genoten. Ik maak onderdeel uit van de werkgroep Opleidingen, maar zet mij af en toe ook in voor de werkgroep Promotie.

Via een collega ben ik eigenlijk bij de foundation beland. Ik wilde graag wat meer met mijn kennis en kunde buiten het ziekenhuis en vond dit een leuke uitdaging. Zij dacht dat dit wel bij mij zou passen, en gelijk had ze! Tijdens mijn eerste kennismaking met de werkgroep, belandde ik in een groep zeer enthausiaste mensen die mijn passie deelden voor ontwikkelingssamenwerking en voelde me er meteen thuis.

Nu een aantal jaren later ben ik supertrots dat ik, samen met collega Marieke Holtrop, de foundation mag vertegenwoordigen in Rwanda. Ik verheug me zeer op de reis naar Kibogora Hospital om daar mijn steentje bij te dragen en om te zien hoe ons harde werken in Nederland zich vertaald naar de praktijk aldaar. Marieke en ik zullen ons vooral bezig houden met het geven van lessen over didactiek, welvaartsziekten en hygiene. Daarbij gaan we ook een werkgroep opleidingen binnen het ziekenhuis opzetten zodat de kennis die wij brengen niet verloren gaat, maar kan worden verspreid binnen Kibogora Hospital. Geef de mensen geen vis, maar leer ze vissen.

Laat het avontuur maar beginnen!

Marieke Holtrop (teamleider polikliniek Reumatologie)

Vanaf februari 2015 ben ik werkzaam als teamleider op de polikliniek Reumatologie, hiervoor werkte ik als verpleegkundig coördinator op de afdeling Dagbehandeling. Naast mijn werk op de polikliniek zet ik mij in voor kwaliteit en veiligheid in de rol van intern auditor.

In 2013 ben ik gestart als vrijwilliger bij de Foundation Maasstad Ziekenhuis for African Hospitals, eerst in de werkgroep promotie, daarna in de werkgroep opleidingen.

In november mag ik afreizen naar Kibogora Hospital in Rwanda. Een voor mij geheel nieuwe ervaring, waar ik ontzettend enthousiast over ben! Zelf heb ik veel reiservaring, maar nog niet op het gebied van ontwikkelingshulp. Samen met Maasstad Ziekenhuis collega Patricia den Boer en twee collega’s van Zorggroep Midden Holland hoop ik daar een effectieve bijdrage te kunnen leveren aan de zorg binnen en rondom het ziekenhuis. Ik vind het heel bijzonder dat ik na het werk van de afgelopen jaren in Nederland nu de kans krijg om ter plekke wat te kunnen betekenen.

Tijdens ons bezoek zal ik ondersteunen in het lesprogramma, waarbij ik zal aftrappen met een les ‘Didactiek’. Daarbij is het de bedoeling dat de kennis die wij willen overbrengen geborgd wordt en ook na ons vertrek onderling wordt overgedragen. Met enerzijds mijn verpleegkundige achtergrond en anderzijds mijn management functie is aan mij de vraag om deze borging te realiseren binnen dit bezoek.

Natuurlijk zullen we ook deze reis weer benutten om informatie in te winnen ter voorbereiding op de volgende werkbezoeken.

Kortom, spannend en bovenal heel leuk!!