Ghana

Ghana is een land in Afrika dat grenst aan Ivoorkust, Burkina Faso en Togo. Ghana is sinds 1957 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Ghana is Accra. Ghana staat bekend om de vriendelijke bevolking. De situatie in Bawku , in het noordoosten, is op dit ogenblik stabiel, maar dit kan elk moment weer veranderen.

Armoede
Ghana, de op één na grootste economie in West-Afrika, telt 25 miljoen inwoners. In 2014 leefde 28,5% van de inwoners in armoede, tegen 51,7% in 1992. Het aantal Ghanezen dat in armoede leeft, is dus bijna gehalveerd in 20 jaar. De programma’s tegen armoede hebben hun vruchten afgeworpen.

Gezondheidszorg & ziektes
Ghana kampt met een ernstig geldtekort voor de gezondheidszorg. De toegankelijkheid tot gezondheidszorg is over het algemeen slechts 25 procent. De kindersterfte zit op 55 per 1.000 kinderen. De meest voorkomende doodsoorzaken zijn het tekort aan bescherming tegen ziekten en verontreinigd water. Dit laatste leidt vooral tot kindersterfte. Ook ondervoeding is een belangrijke oorzaak van kindsterfte; circa 35 procent van de kinderen lijdt hieraan, voornamelijk op het platteland. Maar ook malaria en gele koorts zijn risico’s voor de gezondheid in Ghana. Ghana hoort bij de top 3 van landen met de meeste malaria-patiënten. Vooral kinderen en zwangere vrouwen zijn kwetsbaar. De meeste patiënten zijn tegenwoordig gelukkig verzekerd, omdat de premies inkomensafhankelijk zijn zodat ook de mensen met een minimum inkomen toegang hebben tot gezondheidszorg.

Theresa’s Clinic
Theresa’s Clinic kun je vergelijken met een groot soort huisartsenpost met laboratorium. Het doel is de kliniek om te vormen tot hospitaal, waarvoor artsen en verpleegkundigen voldoende moeten worden opgeleid. De kliniek kent twee goed draaiende afdelingen: het observatorium en de moeder en kind-afdeling .
Op het observatorium liggen veel patiënten, waaronder veel kinderen met benauwdheid. Deze wordt veroorzaakt door malaria en/of leefomstandigheden. Na 24 uur gaan zij naar huis of worden zij doorverwezen naar een hospitaal in de buurt. Op de moeder en kind-afdeling worden zwangeren gezien, barende vrouwen verlost en is er een soort consultatiebureau.